ТЕХНІКА ПІДШКІРНИХ ІН'ЄКЦІЙ

Навчальна мета: уміти ввести лікарську речовину підшкірне; увести підшкірне олійні розчини.

Виховна мета: уміти знайти зручне положення хворого і чітко виконати ін'єкції для запобігання і зменшення болю.

Початковий обсяг знань: знати перевагу підшкірного введення ліків; протипоказання до підшкірних ін'єкцій; ділянки тіла, які частіше використовують для ін'єкцій.

Оснащення:

1) стерильні шприци ємкістю 1, 2, 5 мл, голки завдовжки 2,5 — 4 см;

2) стерильні ватні тампони, серветки;

3) 70 % розчин етилового спирту;

4) лікарські препарати в ампулах, флаконах;

5) пилочка;

6) ниркоподібний лоток;

7) гумові рукавички.

Перевага підшкірного введення ліків. Підшкірні ін'єкції забезпечують відносно швидке (через 20 хв) всмоктування лікарських препаратів у загальне коло кровообігу. Найчастіше вводять розчин ліків, які швидко всмоктуються в підшкірній жировій клітковині і не справляють на неї подразнювальної дії.

Протипоказані підшкірні ін'єкції в разі глибоких змін шкіри, опіків, поранень у тих ділянках, де треба робити укол, а також у разі вираженого набряку та рубцевих змін підшкірної жирової клітковини.

Ділянки тіла, які частіше використовують для ін'єкцій. Для підшкірних ін'єкцій частіше використовують зовнішню поверхню плеча, підлопаткові ділянки, передньозовнішню поверхню стегна, латеральні поверхні живота на рівні пупка. У цих ділянках шкіру та підшкірну жирову клітковину легко захопити в складку, до того ж відсутня небезпека пошкодження великих судин і нервів. Підшкірно вводять 1 — 2 мл розчину, максимальний об'єм не повинен перевищувати 5 мл.

Уникайте ділянок з ямками або вузлами, утвореними внаслідок ліподистрофій, оскільки вони можуть стати причиною зниженої абсорбції та ефективності лікарських засобів.








Дата добавления: 2014-12-10; просмотров: 1686;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.