СЛОВНИК ТЕРМІНІВ

 

База даних –сукупність даних і зв’язків між ними. Основна частина інформаційної системи.

Вільний обмін інформацією та ідеями – право (особи, держави, організації) на отримання та розповсюдження, враховуючи режим таємності, як внутрішньої, так і міжнародної інформації.

Глобалізація комунікації – глобальна політична, економічна і соціокультурна інтеграція з пріоритетами загально цивілізаційних цінностей на основі цифрових технологій.

Глобальне інформаційне суспільство – нове планетарне співтовариство, засноване на інформації – знаннях, інтелектуальних ресурсах – нова політична, соціально-економічна і технологічна система в еволюції цивілізації.

Глобальна інформаційна інфраструктура –інтерактивні електронні мережі, які забезпечують світову інфраструктуру для використання нових комунікаційних засобів, інформаційних послуг і міжнародного інформаційного обміну.

Глобальний інформаційний порядок – один з головних принципів, проголошений на міжнародній конференції в Таллуарсі, 1981 р. Означає право розповсюджувати інформацію незалежно від державних кордонів.

Державна інформаційна політика – сукупність основних напрямів і способів діяльності держави щодо отримання, використання, поширення та зберігання інформації.

Джерела інформації – це передбачені або встановлені законом носії інформації, до яких входять документи, інші носії, що зберігають інформацію, повідомлення засобів масової комунікації, фундаментальну інформацію або публічні виступи.

Економіка нового типу характеризується як інформаційна і глобальна: інформаційна – тому що конкурентоспроможність факторів або агентів у цій економіці (чи то фірма, регіон, нація) залежать в першу чергу від їхньої спроможності генерувати, обробляти і ефективно використовувати інформацію, що базується на знаннях; глобальна – тому що в нових історичних умовах досягнення вищого рівня продуктивності і забезпечення конкуренції можливо лише у глобальній мережі.

Зовнішня політика – це діяльність певної держави за межами своїх національних кордонів, яка спрямована на створення сприятливих умов для досягнення певних цілей і переваг у взаємодії з іншими державами й народами відповідно до існуючих принципів та норм. Зміст зовнішньої політики становлять переговори, укладання угод і створення блоків, міжнародні наради, діяльність міжнародних, міждержавних організацій, різного роду дипломатичних місій.

Інтернет– глобальний засіб комунікації з використанням протоколу Інтернет для передачі даних через взаємопов’язані електронні мережі.

Інформаційна безпека – це стан захищеності суспільства, держави, особистості, стан захищеності інформаційних ресурсів, які забезпечують прогресивний розвиток життєво важливих сфер суспільства.

Інформаційна загроза – це сукупність факторів, які створюють небезпеку для конституційних прав і свобод особистості, державної таємниці, зберігання цінної для суспільства інформації, від несанкціонованого доступу і розповсюдження.

Інформаційна інтервенція – це тенденційна інформація, яка розповсюджується через системи зв'язку, суб'єктивні факти та суб'єктивна інформація, що впливають на суспільну думку і прийняття рішень в іншій державі.

Інформаційне законодавство –галузь законодавства, яке регулює суспільні правовідносини щодо інформації як форми виразу інших правовідносин: права інтелектуальної власності, інформатизації, захисту інформації, інформаційної безпеки.

Інформаційний потенціал держави – сукупність засобів зв’язку, що включають комп’ютерні мережі, бази і банки даних, національну структуру інформації, сукупність самої інформації та її різновиди, а також інформаційно-аналітичні центри, видавництва, засоби масової комунікації та електронні видання.

Інформаційний суверенітет держави – здатність держави контролювати і регулювати потоки інформації поза межами держави з метою дотримання законів України , прав і свобод громадян, гарантування національної безпеки держави.

Інформаційний тиск – один із видів інформаційних загроз, який застосовується для розв'язання міжнародних проблем, для попередження міжнародних конфліктів або для того, аби змусити державу, що порушує міжнародні правила, увійти в міжнародне правове поле.

Інформаційні війни – це спеціальні міжнародні інформаційні операції, що здійснюються для забезпечення політичних, економічних інтересів урядів, політичних партій, рухів для реалізації влади і реалізації національних інтересів на території іншої держави або в окремих регіонах.

Масова комунікація –цілісний масовий комунікаційний процес, який включає інформаційні та технічні канали, засоби розповсюдження, зберігання та обробки інформації.

Медіа-дипломатія– інформаційне забезпечення зовнішньополітичних інтересів у міжнародних інформаційних потоках і спрямоване формування світової громадської думки за допомогою мас-медіа.

Міжнародна інформаційна політика – узгоджена стратегія міжнародного співробітництва на багатосторонній основі в галузі інформації і комунікації, інших сферах міжнародних відносин, складовим компонентом яких виступає глобальна комунікація.

Міжнародна інформація – це інформація, що циркулює між державами і використовується в керуванні міжнародними процесами й розробці та реалізації стратегії міжнародних відносин.

Міжнародна політика – це система економічних, правових, дипломатичних, ідеологічних, культурних, військових та інших зв’язків і відносин між народами, державами й групами держав, провідними соціальними, економічними та політичними силами й численними організаціями, що діють на світовій арені. Загалом, вона спрямовується на реалізацію національних інтересів кожної суверенної держави.

Міжнародний інформаційний обмін –обмін інформацією, інформаційними послугами та продуктами через кордони держав.

Міжнародний потік інформації – рух повідомлень через національні кордони між двома або більше національними і культурними системами. Крім безпосереднього створення інформації, виокремлюється друга складова – поширення інформації. Якщо держава не має контролю над усіма складовими стадії розповсюдження інформації, її повідомлення можуть бути неефективними.

Міжнародні інформаційні відносини – спеціалізована галузь міжнародного співробітництва, спрямована на вирішення глобальних інформаційних і комунікаційних проблем світового співтовариства.

 

 








Дата добавления: 2014-12-10; просмотров: 2102;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.