Міжнародний аспект

Вперше проблема інформаційної безпеки внесена США в 1947 р. при прийнятті Закону “Про національну безпеку” США.

Практичне вирішення проблем інформаційної безпеки, притягнення до відповідальності за порушення або загрозу інформаційній безпеці у кожній державі здійснюється в порядку, передбаченому нормами міжнародного права, відповідними міждержавними договорами, а також внутрішнім законодавством.

Інформаційна безпека регулюється визначеними нормами міжнародного права, які зафіксовані в документах ООН і ЮНЕСКО, в документах європейських міжнародних організацій, а також у нормативних актах окремих держав. Існує міжнародна норма стосовно перекрученої інформації, інформації, що включає заклики до повалення державного ладу в іншій країні. У міжнародних документах зафіксований захист інтелектуальної інформації, а також захист комерційної інформації.

Кожна більш-менш розвинена країна має закони про захист інформації в різних галузях, наприклад:

– Франція має закон “Про інформацію, інформаційні файли та права людини” (1978 р.);

– Німеччина, Австрія, Бельгія, Данія, Ірландія – Закон “Про захист інформації” (1990 р.);

– Фінляндія, Ісландія – Закон “Про захист інформації про особу”;

– Люксембург – Закон “Про використання інформації в процесі роботи з комп’ютером.

У світі відбуваються інформаційні війни, які здійснюються за допомогою спеціальних установ, дипломатичних представників у країнах перебування; спеціальних технологій, які включають в себе новітні досягнення в галузі інформації та комунікацій.

Інформаційні війни здійснюються для забезпечення політичних, економічних інтересів урядів, політичних партій і рухів для реалізації влади і захисту національних інтересів на території іншої держави або в окремих регіонах. Інформаційна війна здійснюється з метою пропаганди ідей масового впливу на громадську думку, а також для вивчення реакції міжнародного співтовариства на ті чи інші прогнозовані рішення. Приклади (інформаційних операцій):

– “Буря в пустелі”, “Грім в пустелі” в районі Перської затоки;

– “Відродження надії” у Сомалі;

– “Спільні зусилля” в Боснії та Герцеговині;

– “Автономія Албанії”;

– “Шторм на Гаваях”.

Інформаційна війна має два аспекти(два види забезпечення):

– ідеологічний аспект;

– технологічний аспект.

До ідеологічного аспекту відносять ідеологічну обробку населення, яка призводить до нестабільності політичної ситуації у країні, до дезорієнтації населення і спричинення паніки. Навіть незначне проникнення інформації з метою забезпечення операції веде до значних матеріальних наслідків і до забезпечення інтересів більш розвинутої країни. Крім того, масований вплив інформації на громадську думку приводить до спокійного ставлення до агресивних кроків і навіть воєнних дій.

З точки зору технічного забезпечення мова йде про те, що у визначений час приводяться в дію програмні віруси, логічні бомби, закладені у пам'яті інформаційних комп'ютерних мереж. Вони здатні зруйнувати і знищити програми управління, бази даних, а також зру-йнувати і знищити рахунки в зарубіжних банках, заглушити теле- і радіомовлення в певному регіоні, припинити діяльність армійських пунктів зв'язку та управління.

До інформаційної експансії можна віднести поширення сфери впливу транснаціональних корпорацій у певному регіоні з метою конкуренції, завоювання інформаційного ринку і одержання прибутків від видів інформаційної діяльності.

Інформаційна інтервенція – це тенденційна інформація, яка розповсюджується через системи зв'язку суб'єктивні факти та суб'єктивна інформації, які впливають на суспільну думку і прийняття рішень в іншій державі.

Інформаційний тиск – один із видів інформаційних загроз, який застосовується для розв'язання міжнародних проблем, для попередження міжнародних конфліктів або для того, аби змусити державу, що порушує міжнародні правила, увійти в міжнародне правове поле. Інформаційний тиск застосовується як прийом превентивної дипломатії.

Питання для самоперевірки

1. Що таке інформаційна безпека і чим вона відрізняється від поняття захист інформації?

2. У чому полягають завдання інформаційної безпеки?

3. Що таке інформаційна загроза?

4. Які види інформаційних загроз існують?

5. Охарактеризуйте зовнішні та внутрішні загрози інформаційній безпеці України.

6. Які існують причини загроз інформаційній безпеці України?

7. Охарактеризуйте напрями інформаційної безпеки.

8. Що таке інформаційна війна?

9. Чим відрізняються технологічний та ідеологічний аспекти інформаційних війн?








Дата добавления: 2014-12-10; просмотров: 1644;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.