Геологічна будова. Складчастий гірський пояс Анд досить чітко поділяється на декілька сегментів

Складчастий гірський пояс Анд досить чітко поділяється на декілька сегментів. Самий північний з них — Берегові (Карибські) ланцюги Венесуели — простягається широтно уздовж узбережжя Карибського моря, відокремлюючись на заході розломом Боконо від Північних Анд. Північні Анди Західної Венесуели, Колумбії й Еквадору представляють собою сукупність гірських хребтів-антикліноріїв, між якими простягаються вузькі, міжгірські грабен-синклінорії, які виклинюються на південь і зайняті долинами рр. Магдалена, Кауко й Аграто. Формування складчастої структури Північних Анд почалося в кінці крейди, але головною епохою деформацій була пізньоеоценова. Відповідно в міжгірських прогинах розвинуті більш молоді кайнозойські відклади моласового типу. В осьовій смузі Північних Анд, особливо на півдні Колумбії й в Еквадорі, розташований ряд активних вулканів.

На широті долини Амазонки Північні Анди пережимом відокремлюються від Центральних. Останні розпадаються на два відрізки: північний відрізок північно-західного простягання займає в основному територію Перу, південний — меридіональний; у його межах знаходяться Болівія і частини території Чилі й Аргентини. Північний відрізок Центральних Анд складається з двох основних хребтів — кордильєр-антикліноріїв, Західного і Східного, між якими вклинюється масив Сьєрра-Бланка, утворений молодим гранітним батолітом.

Границя Південних (Патагонських) і Центральних Анд нечітка. На півдні складчаста гірська система повертає до сходу, продовжуючись у Вогняну Землю і тягнеться уже під водою. Тут між складеною палеозоєм і молодими гранітами Патагонською кордильєрою та зоною крейдово-ранньопалеогенового флішу вклинюється товща пізньоюрських-ранньокрейдових офіолітів.

Система передових прогинів (від Західновенесуельського до Магелланового) супроводжує зі сходу Анди по всій їх довжині. Кайнозойські моласи передових прогинів і підстеляючі їх крейдові і палеозойські відклади зім'яті в лінійні, місцями брахіморфні складки. Вони часто вміщують поклади нафти і газу.








Дата добавления: 2014-12-08; просмотров: 662;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.