РОЗРАХУНОК ЗАХИСНОГО ЗАЗЕМЛЕННЯ

Щоб забезпечити безпечне обслуговування електроустановок, передбачається захисне заземлення. Пристроєм, що заземлює, називається сукупність заземлювача і провідників. Отже, опір пристрою, що заземлює R3 являє суму опорів, що складається з опору заземлювача щодо землі й опору заземлюючих проводів

, (11.1)

U3 - напруга на заземлювачі, B;

I3 - струм, що протікає через заземлювач у землю, А;

Установка напругою 6 – 10 кB при з'єднанні обмоток трансформаторів відноситься до установок з малими струмами замикання на землю I3 ≤ 500 A.

Опір пристрою установок, що заземлює, вище 1000 В з малими струмами замикання на землю повинен бути згідно [14] не більше 4 Ом.

Якщо пристрій, що заземлює, використовується тільки для установок напругою вище 1000 В, то опір його в будь-який час року повинне бути:

, Ом (11.2)

Якщо пристрій, що заземлює, використовується одночасно і для установок напругою до 1000 В, то

, Ом (11.3)

де Uз = 250 і 125 В – припустимі за умовами безпеки напруги в заземлювачах.

Із - розрахунковий струм замикання на землю, А.

Струм Із повинен бути не менше 3-х кратного номінального струму запобіжника чи не менше півторакратного струму спрацьовування релейного захисту, якщо забезпечує відключення замикань на землю; опір повторних заземлень нульового проводу повинен бути не більше 10 Ом.

При виконанні пристроїв, що заземлюють, у якості заземлювачів і заземлюючих проводів повинні в першу чергу використовуватися природні заземлювачі і заземлюючі проводи.

Так як при виконанні проекту студенти не мають достатніх даних про можливість використання природних заземлювачів і заземлюючих проводів, пропонується робити розрахунок штучних заземлювачів.

Штучними заземлювачами можуть служити кутова сталь від /50 х 50 х 5/ мм до /75 х 75 х 8/ мм; газові труби (не кондиційні) діаметром півтора - два дюйми, довжиною 2, 5 - 3 м із глибиною закладення 0,7 - 0,8 м; кругла сталь діаметром 5 - 6 мм; штабова сталь поперечним перерізом 24 - 48 мм2 товщиною не менше 3 мм.

У пристроях до 1000 В мідний і алюмінієвий провідники, що заземлюють, повинні мати поперечний переріз не менше наведених [14] таблиця 1.7.1.








Дата добавления: 2014-12-08; просмотров: 1007;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.