І СИЛИ ТА ЗАСОБИ МЕДИЧНОЇ СЛУЖБИ ДЛЯ НАДАННЯ СТОМАТОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ПОРАНЕНИМ У ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВУ ОБЛАСТЬ

Стоматологічну допомогу у воєнний час організовує Головне Військово-медичне управління Міністерства оборони України через Головного стоматолога Збройних Сил. При військово-медичному управлінні кожного фронту е штатний головний стоматолог фронту, він же заступник головного хірурга фронту. Військово-медична служба України має сили та засоби, котрі дозволяють якісно і своєчасно надавати медичну допомогу пораненим у щелепно-лицеву область на полі бою та на етапах медичної евакуації.

Допомога, пораненим у щелепно-лицеву ділянку, що надасться на полі бою в осередку масових санітарних втрат називається першою медичною допомогою. Вона надасться у вигляді само- і взаємодопомоги, стрільцями-санітарами та санітарними інструкторами, а також особовим складом підрозділів, які проводять рятувальні роботи. Треба відмітити, що самодопомога серед поранених у щелепно-лицеву область надається дуже рідко із-за складності визначити локалізацію та розмір пошкодження і неспроможності накладання пов'язки на обличчя самим потерпілим. Для само- та взаємодопомоги усі військовослужбовці забезпечуються індивідуальними засобами профілактики та надання медичної допомоги.

До них належать:

- пакет перев'язочний індивідуальний (П П І);

- індивідуальний протихімічний пакет (І П П );

- аптечка індивідуальна (АЛ:

- таблетки для знезараження води (пантоцид, аквасепт). Стрільці-санітари та санінструктори для надання першої медичної допомоги мають спеціальні сумки відповідно:

- сумка санітарна,

- сумка медична військова.

Долікарська (фельдшерська) допомога надається фельдшером батальйону в безпосередній близькості від місця поранення, на медичному пункті батальйону (МП Б). Вона доповнює першу медичну допомогу. Проте можливості фельдшера по наданню допомоги, у тому числі і елементів стоматологічної допомоги, значно ширші. Для надання фельдшерської допомоги застосовується табельне оснащення медичного пункту батальйону, а також медичне оснащення особового складу. До комплектно-табельного оснащення МПБ належить;

- комплект ПФ - польовий фельдшерський; •

- комплект Б-1 - перев'язочні засоби стерильні;

- комплект Б-2 - шини;

- СМВ (сумки медичні військові);

- СС (сумки санітарів), ' • а також лікарсько-медичні засоби, прилади (дихальний прилад портативний, кисневий інгалятор КІ -4, шини підборідні з головними пов'язками до них та ін.).

Слід підкреслити, що медичний пункт батальйону в обороні, коли він працює на місці, виконує функції етапу медичної евакуації. Наступні етапи медичної евакуації, де надається стоматологічна допомога, це медичний пункт полку (М П П).

На медичному пункті полку МПП) надасться перша лікарська допомога. У складі МПП чотири лікаря, один з .котрих лікар-стоматолог. Головне завдання стоматолога МПП - надання стоматологічної допомоги особовому складу полку. В період бойових дій стоматолог МПП працює в перев'язочному наметі, надає разом з лікарями МПП першу лікарську допомогу, у тому числі і стоматологічну. На оснащенні стоматолог МПП має комплект "3В" (зуболікарський кабінет), куди входить комбінована бормашина, ' розкладне зуболікарське крісло, повний набір стоматологічного інструментарію, необхідні пломбуючі матеріали, медикаменти для надання змішаного - терапевтичного та хірургічного прийому (додаток № 1).

При МПП е електростанція, що дає можливість використовувати комбіновану бормашину як електричну. Комплект розрахований на 1 стоматолога, по майну - на 1 місяць роботи (250 відвідувачів). Вага - 48 кг. На МПП можуть залишатися хворі та поранені дія лікування із строком видужання 3-5 діб.

Наступний етап медичної евакуації - це окремий медичний батальйон. (ОМедБ). Тут надасться кваліфікована медична допомога лікарями-спеціалістами. В окремому медичному батальйоні, як і в окремому медичному загоні, в складі медичної роти е стоматологічний кабінет. До його складу входять начальник кабінету - лікар-стоматолог і медична сестра. Стоматолог розгортає свій кабінет у перев'язочній для тяжкопоранених, надає кваліфіковану допомогу щелепно-лицевим пораненим.

В ОМедБ обсяг роботи стоматолога значно ширший, ніж стоматолога МПП. Для розгортання стоматологічного кабінету ОМедБ передбачено комплект "3В".

Наступним етапом медичної евакуації е лікувальні заклади шпитальних баз фронту - передові та тилові (ПГБ, ТГБ). На цьому етапі надасться кваліфікована та спеціалізована медична допомога, проводиться подальше лікування щелепно-лицевих поранених на рівні сучасних досягнень щелепно-лицевої хірургії та травматології. :

Спеціалізовану медичну допомогу особам з пошкодженнями та пораненнями щелепно-лицевої області надають в щелепно-лицевих відділеннях спеціалізованих госпіталів для поранених в голову, шию та хребет, в госпіталях для лікування легкопоранених (ВПШЛП), » також у стоматологічних відділеннях других шпиталів передової та тилової госпітальної бази, в яких поранені з пошкодженнями щелепно-лицевої обласгі знаходяться на лікуванні з приводу основного, більш суттєвого поранення (ВПСШ, ВПХШ, ВПБШ, СВПНхШ).

Значна роль відводиться стоматологічному загону фронту.

Стоматологічний загін фронту призначений:

- для надання спеціалізованої допомоги щелепно-лицевим пораненим і хворим, які перебувають на лікуванні в шпиталях фронту;

- надання стоматологічної і зубопротезної допомоги особовому складу частин, з'єднань та установ;

- надання консультативної допомоги лікарям-стоматологам медичних підрозділів, частин і лікувальних закладів.

Стоматологічний загін очолює лікар-стоматолог. Склад загону:

- управління;

- основні підрозділи;

- підрозділи забезпечення.

Основні підрозділи в свою чергу мають також три підрозділи:

- стоматологічне відділення - базове (3 лікаря-стоматолога);

- зубопротезне відділення з зубопротезною лабораторією (3 ортопеда, 5 зубних техніків);

- 10 (десять) пересувних стоматологічних відділень (у кожному 2 лікаря-стоматолога і зубний технік). Обсяг роботи за 16 годин:

- стоматологічне відділення може санувати до 100 чоловік або надати стоматологічну спеціалізовану допомогу 30-35 пораненим у щелепно-лицеву ділянку;

- зубопротезне відділення з зубопротезною лабораторією може надати | . зубопротезну допомогу 20 хворим або спеціалізовану медичнудопомогу ЗО пораненим у щелепно-лицеву ділянку;

- пересувне стоматологічне відділення може надати зуболікарську допомогу 6-7 хворим або спеціалізовану медичну допомогу 20 пораненим і провести профілактичний огляд ротової порожнини 65 чоловікам з наступною санацією ротової порожнини 25 військовослужбовцям.

Пересувні стоматологічні відділення - направляються в лікувальні установи польової шпитальної бази для надання допомоги щелепно-лицевим пораненим, санації ротової порожнини військовослужбовцям, хворим та пораненим. Ці відділення можуть направлятися у з'єднання, частини, де немає штатних стоматологів для планової роботи по санації і протезуванню ротової порожнини.

Стоматологічний загін має 1 легковий і 12 вантажних автомобілів, 12 автопричепів, електростанцію на 4 кВт, аптеку з СДП. Загін, звичайно, знаходиться в районі розгорнутої тилової польової бази.

Коротко охарактеризуємо комплекти, що маються на оснащенні цього етапу медичної евакуації:

1. Комплект ЗП - зубопротезний. Призначений для підготовки (лікування) ротової порожнини та зубів до протезування і установки коронок. Розрахований -на 1 лікаря-протезиста, по майну - на 1 місяць роботи (100 поранених і хворих). Маса 41 кг.

2. Комплект ЗТ-1 - зуботехнічний (обладнання). Призначений для обладнання зубопротезного відділення стоматологічного загону і зуботехнічної лабораторії військово-польового спеціалізованого шпиталю. Маса 57 кг.

3. Комплект ЗТ-2 зуботехнічний (інструменти) і ЗТ-3 зуботехнічний (матеріали). Комплекти призначені для роботи зубопротезного відділення

стоматологічного загону і зуботехнічної лабораторії військово-польового спеціалізованого шпиталю. Розраховані на 1 зубного техніка та на 1 місце роботи (виготовлення 300 зубів знімного і 120 зубів незнімного протезування). Маса комплекту ЗТ-2 - 50 кг, маса ЗТ-3 - 29 кг.

4. Комплект УЩ - укладка щелепно-лицева. Призначений для оснащення лікаря-стоматолога нейрохірургічної групи загону спеціалізованої медичної допомоги і щелепно-лицевого відділення - військового польового спеціалізованого шпиталю. Забезпечує надання спеціалізованої медичної стоматологічної допомоги пораненим у щелепно-лицеву область. Маса - 131 кг.

5. Комплект НЩ - набір стоматологічний щелепно-лицевий. Призначений для спеціалізованих хірургічних операцій на щелепно-лицевій області і ротовій порожнині. Розрахований на 1 хірургічну бригаду двох лікарського складу. Кількість місць - 2, маса - 12 кг.

Усі перелічені сили та засоби медичної служби, які здійснюють надання стоматологічної допомоги щелепно-лицевим пораненим, при їх раціональному та розумному використанні, дозволяють якісно і своєчасно виконати поставлені завдання.








Дата добавления: 2015-01-02; просмотров: 2787;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.013 сек.