Пом'якшення жорсткості води.

Незначні домішки каустичної соди викликають диспергування частинок глини, зниження в'язкості і водовіддачі бурового розчину. Домішки NaOH в більшій кількості (0,5—0,8%) можуть викликати коагуляцію глинистого розчину, що супроводжується його загущенням, підвищенням показника фільтрації і втратою стабільності. Тому рекомендують додавати NaOH у вигляді водних розчинів 5—10-процентної концентрації невеликими порціями (0,l—0,2%).

Примітка. NaOH — сильний луг. При попаданні на шкіру може викликати хімічні опіки, а при три-валій дії спричинити виразки, екземи. Небезпечним є попадання NaOH в очі. Для попередження шкідливої дії необхідно дотримуватися правил хімічної безпеки: працювати під час застосування NaOH в костюмах з бавовняної тканини, в гумових рукавицях і захисних окулярах.

Гідроксид калію — КОН.Це біла кристалічна речовина густиною 2040 кг/м3, добре розчинна у воді (112 г на 100 г води при 20°С).

Застосовують для:

• регулювання рН розчинів інгібованих калієвих бурових розчинів;








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 571;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.