Середній час. Середня доба. Формула середнього часу.

Система виміру часу, що базується на використанні середнього екваторіального Сонця для фіксації одиниць часу дістала назву середнього часу. Одиницями часу в цій системі виміру є середня доба, середня година і середня секунда.

Середньою добою називається проміжок часу між двома послідовними однойменними кульмінаціями середнього екваторіального Сонця на меридіані точки спостереження. Початком середньої доби вважається момент нижньої кульмінації середнього екваторіального Сонця. Тоді момент верхньої кульмінації відповідатиме середньому полудню.

Час в цій системі виміру називається середнім часом. Мірою середнього часу є величина годинного кута середнього екваторіального Сонця . Оскільки кут відраховується від верхньої частини меридіана, а початок доби відповідає моменту нижньої кульмінації, і таким чином середній час починається з моменту нижньої кульмінації, то формула для обчислення середнього часу запишеться так:

- формула середнього часу.

5. Ефемеридний час.

Дослідження часу було встановлено що обертання землі як періодичний процес лежить в основі визначення часу не є рівномірним. Аналіз показує що обертання землі присутні три фактори які можуть впливати на швидкість обертання це:

-вікові процеси

-періодичні процеси

-не періодичні процеси

Відомо що зовнішньою оболонкою землі є земна кора. Незначна потужність земної кори приводить до того що під дією закону всесвітнього тяжіння на основі взаємодії мас землі і місяця землі і сонця землі і інших планет відбувається деформація земної кори. Ці зміни приводять до змін моменту інерціє і відповідно до змін періоду обертання землі. Періодичні зміни пов’язані з періодами року. Встановлено що рух атмосфери землі в різні періоди року або співпадає з напрямом обертання землі довкола осі або є протилежним. В першому випадку швидкість збільшується доба буде коротшою. В другому зменшується. В зв’язку з цим випливає необхідність отримати час який був би стабільний і незалежний від цих впливів. Одиницею такого часу є 1 ефемеридна секунда яка визначається як 1/31556925 частин тривалості тропічного року на задану епоху.








Дата добавления: 2014-12-26; просмотров: 3673;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.