Призмена обертаюча система

За законами оптики рівнобіжні промені, що йдуть від віддаленого предмета, проходячи через об'єктив, перетинаються в його фокальній площині, створюючи зображення предмета; зображення предмета, отримане у фокальній площині, повернене на 180°. Обертаюча система повертає зображення на 180°. Вона складається з двох прямокутних призм, у яких поверхнями, що відбивають, є грані, що утворять прямий кут. Перевага цієї системи в порівнянні з лінзовою системою , що обертає , складається в тому, що воно дозволяє одержати бінокль коротше і з великою відстанню між центрами об'єктивів монокулярів. Система, що обертає, поміщається між об'єктивом і його фокальною площиною. Призми встановлені і закріплені в монокулярах так, що гіпотенузні грані звернені одна до іншої, а грані, що утворять прямий кут, взаємно перпендикулярні.

На Рис.2 очевидно, що зображення, перевернене об'єктивом 1 з верху вниз і справа ліворуч, попадаючи на площину, що відбиває, першої призми 2 обертаючої системи, відбивається від її на площину, що відбиває, другої тієї ж призми. Відобразившись від площини другої, зображення виходить із першої призми.

Після проходження променями першої призми зображення, що дається об'єктивом, буде повернено лише по висоті. Тільки після виходу променів із другої призми обертаючої системи, зображення буде повернене також справа ліворуч.

Зазначений на Рис.3 кут 900 між призмами повинний бути витриманий із великою точністю, у противному випадку зображення буде похилим, що погіршить спостереження.

Кутомірна сітка

Кутомірна сітка нанесена на плоскопаралельній скляній платівці, що знаходиться в правому монокулярі. Ціна великого розподілу сітки дорівнює 0-10; ціна малого розподілу сітки дорівнює 0-05.

За допомогою кутомірної сітки вимірюють кути в горизонтальній і вертикальній площинах. Кутомірну сітку, мають усі біноклі; сітка біноклів Б6 і Б8 має кутову відстань між крайніми штрихами по горизонталі, рівне 1-00, бінокля Б12 - 0-80, а бінокля Б15 - 0-60.

Окуляр

Для збільшення зображення предмета, отриманого у фокальній площині об'єктива, його розглядають в окуляр.

Бінокль Б6, наприклад, має окуляр, що складається з трьох лінз: колективу й очної лінзи, склеєної з двох лінз. Призначення колективу - звузити пучок променів настільки, щоб при заданому діаметрі очної лінзи всі промені пучка потрапили в очну лінзу. У противному випадку поле зору окуляра буде зрізано, тобто по краях поля зору буде нерізке зображення предмета.

Збільшення бінокля прямо пропорційно відношенню фокусної відстані об'єктива до фокусної відстані окуляра.

Хід променів світла в системі

Пучок рівнобіжних променів, що йдуть від віддаленого предмета, проходить об'єктив, що дає повне обертання зображення, і потрапляє в першу призму обертаючої системи. Перша призма змінює хід променів на 180° і повертає зображення аналізованого предмета по висоті. Потім промені потрапляють на другу призму системи , що обертає, що у свою чергу змінює напрямок променів на 180° і повертає зображення справа ліворуч.

Отже, після проходження променів світла через призмену обертаючу систему, утворюється пряме зображення предмета.

Пройшовши призмену систему, промені світла збіжним пучком йдуть у фокальну площину об'єктива, де розташована плоскопаралельна скляна платівка з нанесеної на її поверхні кутомірною сіткою. Таким чином, зображення предмета (місцевості) і кутомірна сітка лежать в одній площині й в окуляр розглядаються одночасно.

Промені, що виходять із фокуса окуляра розбіжним пучком, пройшовши окуляр, стають рівнобіжними.

Щоб використовувати усе поле зору при спостереженні в бінокль, очі потрібно розташовувати на визначеній відстані від зовнішньої поверхні останніх лінз окулярів; ця відстань називається видаленням вихідної зіниці.

Видалення вихідної зіниці визначається шляхом розрахунку оптичної системи і для всіх біноклів даного типу є розміром постійної з відомим допуском на виготовлення оптичних деталей і юстировку. Положення ока щодо вихідної зіниці фіксується висотою окулярної раковини.

Будова бінокля Б8

1-раковина; 2-очна лінза окуляра;

3-піджимне кільце;

4-лінза окуляра; 5-кільце;

6-лінза окуляра;

7-підстава окуляра;

8-оправа з «сіткою»;

9-обойма окуляра; 10-муфта;

11-проміжне кільце; 12-штифт;

13-стопор;

14-оправа очної лінзи;

 

Рис. 5 Розріз правого окуляра бінокля Б8

 

Бінокль Б8 по своїй внутрішньої будові основному аналогічний біноклю Б6, у якого замість зовнішньої осі є втулка, відлита як одне ціле з правим корпусом.

Відмінність бінокля Б8 від бінокля Б6 по внутрішньому устрої складається в тому, що в ньому застосований інший окуляр, завдяки якому вдалося одержати 8х збільшення при тому ж полі зору, що й у бінокля Б6, рівному 8 30'.

У біноклі Б8 застосований складаний п’ятилінзовий окуляр. Система окуляра зібрана на підставі 7, що своєю нарізною частиною вгвинчена в різьбовий отвір верхньої частини корпуса монокуляра. У верхню частину підстави 7 вгвинчена обойма 9, у якому закріплені лінзи окуляра. Обойма 9 і підстава 7 мають багатозахідне різьблення. Лінзи 4 і 6 окуляра укріплені в обоймі 9 за допомогою оправ 14 очної лінзи, що із загорненої в її очній лінзі 2 вгвинчується у верхню частину обойми окуляра і через проміжну каблучку 11 притискає лінзу 4 до каблучки 5, що притискає у свою чергу лінзу 6 до опорної площини в нижню частину обойми. У нижню частину підстави 7 вставлена оправа 8 із «сіткою». У лівий монокуляр заставлена діафрагма.

Муфта 10 на зовнішній поверхні має накатку, а на верхньому буртику по внутрішньому діаметрі має пази, якими вона надягається на штифти, запресовані у верхній частині обойми 9. Отже, муфта 10 фіксується на двох штифтах, а поверх скріплена з обоймою окуляра підтискною каблучкою 3, що, нагвинчується на обойму окуляра, притискає до неї муфту. Підтискна кільце 3 стопориться на обоймі окуляра стопором 13.

Будова бінокля Б12

1-сітка в оправі;

2-лінза окуляра;

3-муфта; 4-кільце;

5-стопор; 6-прижимне кільце;

7-раковина;

8-прижимне кільце;

9-очна лінза; 10-лінза окуляра;

11-кільце;

12-обойма окуляра;

13-підстава окуляра;

 

Рис. 6 Розріз правого окуляра бінокля Б12

 

Бінокль Б12 має внутрішню будову в основному таку ж, як і бінокль Б15. Конструкція бінокля Б12 відрізняється від конструкції бінокля Б15 тільки значно меншими розмірами обойми об'єктива, що зменшує габарити бінокля і робить його більш стійким до роз’юстировки рівнобіжності оптичних осей. У біноклі застосований складний шестилинзовий окуляр. Корпуса з призмами в біноклі Б12 цілком запозичені в бінокля Б15. Бінокль Б12 має велике збільшення (12х) при гарному полі зору.

Конструкція окуляра бінокля Б12 аналогічна конструкції окуляра бінокля Б15. З метою зменшення ваги бінокля Б12 його деталі, так само як і бінокля Б15, виготовлені з магнієвих і алюмомагнієвих сплавів.

Будова бінокля Б15

1-раковина;

2-очна лінза;

3-підтискне кільце;

4-кільце;

Рис. 7 Розріз правого окуляра бінокля Б15

5-лінза окуляра;

6-кільце;

7-лінза окуляра;

8-сітка в оправі;

9-підстава окуляра;

10-обойма окуляра; 11-муфта;

12-штиф;

13-стопор; 14-затискне кільце;

Бінокль Б15 має внутрішню будову в основному таку ж, як і бінокль Б8. Конструкція бінокля Б15 відрізняється від конструкції бінокля Б8 тим, що в нього втулка замінена зовнішньою віссю, як у біноклі Б6; обойма об'єктива має значно великі розміри, чим у біноклі Б8, і стопориться в корпусі стопором, очна лінза не загорнена в оправу, а кріпиться затискною каблучкою в обоймі окуляра.

Через те, що бінокль Б15 має 15х збільшення, розміри оптичних деталей у нього збільшені, а сам бінокль має великі габарити, чим інші типи біноклів.

У біноклі Б15 застосований складний п’ятилінзовий окуляр. Конструкція окуляра бінокля Б15 аналогічна конструкції окуляра бінокля Б8, за винятком засобу кріплення очної лінзи, що у біноклі Б15 кріпиться затискною каблучкою.

Незахищений магнієвий сплав недостатньо стійкий у відношенні корозії, тому всі деталі з магнієвого сплаву піддаються спеціальній оздобі, а внутрішня поверхня корпусів і кришок покривається чорною матовою емаллю. Кріпильні деталі (гвинти, стопори, пружини) оцинковані, а гвинти, крім того, лаковані, тому що через низькі антикорозійні властивості магнієвого сплаву неприпустимий його контакт із сталлю.

За допомогою бінокля можна вирішувати такі задачі:

1) Вимірювати кути в горизонтальній і вертикальній площинах.

2) Визначати дальності до місцевих предметів (цілей), якщо відомі їхні розміри (висота, ширина).

3) Корегувати стрільбу.

Вимір кутів у горизонтальній і вертикальній площинах.

Кути в горизонтальній площині вимірюють за допомогою горизонтального ряду штрихів кутомірної сітки.

Якщо потрібно виміряти кут між двома предметами, що значні одночасно в поле зору і не виходять за область штрихів кутомірної сітки бінокля, ті, відлічив кількість розподілів, що укладаються між цими предметами, визначають кут у розподілах кутоміра.

При малих кутових відстанях між двома предметами (менше 0-50) центр кутомірної сітки завжди потрібно сполучати з одним із предметів і число розподілів кутоміра відраховувати до іншого предмета.

При вимірі відхилення розірвання від цілі (місцевого предмета) центр сітки варто сполучати з центром розірвання, тому що в противному випадку кут буде обмірюване неточно або ж розірвання буде недоглядів.

При розі між двома предметами більше 0-50, але менше 1-00 з одним із предметів сполучають крайній штрих кутомірної сітки і відраховують кут до іншого предмета.

Якщо вимірюється кут між двома предметами більше 1-00, випливає відстань між предметами розбити на дві ділянки, обравши додатковий предмет.

Вимірявши кути між крайніми предметами і додатковим, сумують їх і одержують кут між цікавлячими двома предметами.

Кути у вертикальній площині вимірюють за допомогою вертикального ряду штрихів кутомірної сітки. Методика вимірів кутів між двома предметами, що лежати у вертикальній площині, така ж, як і при користуванні горизонтальним поруч штрихів.

Визначення дальності

Визначити дальність до місцевого предмета (цілі) за допомогою кутомірної сітки бінокля можна тільки в тому випадку, якщо відомі розміри предмета (цілі) або ж розміри предмета, що знаходиться в безпосередньої, близькості від цілі.

Для визначення дальності надходити такою уявою:

1) Виміряти кут, під котрим видна висота або ширина предмета (цілі), у розподілах кутоміра.

2) Число, що виражає розміри предмета (цілі) у метрах, розділити на число розподілів кутоміра.

3) Отриману частку умножити на 1000. Результат і буде шуканою дальністю в метрах.

Приклад. Висота телеграфного стовпа дорівнює 6 м видимий під кутом 0-03. Дальність до нього буде 6/3∙1000=2000 м.

Розміри деяких предметів (цілей) такі: середній ріст людини 1,7 м; ширина голови людини в головному уборі 0,3 м; ширина в плечах людини, одягненого в зимовищ одяг, 0,6 м, відстань між сусідніми телеграфними стовпами біля 50 м; висота стройового лісу 25 м.

Корегування стрільби

Бінокль, приходячи бінокулярним приладом, дозволяє оцінювати розірвання по дальності.

Біноклі мають 6, 8, 12 або 15х збільшення; відстань між центрами їхніх об'єктивів приблизно в 2 рази більше, ніж між центрами зіниць очей, тому пластичність або стереоскопічність (властивість відчувати глибину розташування предметів) при спостереженні в бінокль підвищується приблизно в 12 разів для 6х, у 16 разів для 8х, у 24 разів для 12х і в 30 разів для 15х біноклів. Отже, при одержанні правильного напрямку розірвань, спостерігаючи в бінокль, можна визначити їхнє положення в глибину щодо цілі.

Дальність стереоскопічного зору для неозброєних очей дорівнює 1350 м. При спостереженні в бінокль дальність стереоскопічного зору збільшується в число раз, рівне збільшенню бінокля. Так, наприклад, для 6х бінокля дальність стереоскопічного зору буде

1350∙6= 8100 м, тобто на цій відстані, спостерігаючи в бінокль, ще можна розрізняти предмети по глибині.

 

 

Учбове питання №2: Призначення, технічні дані, будова ПАБ-2А

 

Перископічна артилерійська бусоль призначена для виміру магнітних азимутів (бусолей), горизонтальних і вертикальних кутів на місцевості і відстаней до точок на місцевості методом далекоміра з зовнішньою базою (по спеціальній двометровій рейці).

Приладом можна користуватися на спостережному пункті, на вогневій позиції, а також при топографічних роботах по прив'язці елементів бойових порядків і вирішувати такі задачі.

На спостережному пункті:

- визначати основний напрямок;

- вимірювати горизонтальні кути між основним напрямком і цілями і кути місця цілей;

- визначати магнітні азимути;

- робити оцінку по основній гарматі батареї;

- вимірювати відхилення і висоту розірвань;

- звістки спостереження за цілями.

На вогневій позиції:

- провішувати основний напрямок стрільби;

- надавати основній гарматі напрямок по заданій бусолі;

- вимірювати кути укриття;

- розбивати фронт батареї.

При роботі з приладом горизонтальні і вертикальні кути і бусоль напрямку відліковуються з точністю до одного розподілу кутоміра.

Точність орієнтування приладу по магнітній стрільці характеризується серединною помилкою, що не перевищує одного ділення кутоміра. Випадкова помилка при цьому може досягати 0-03.

Наявність перископа дозволяє вести спостереження за цілями через укриття.

Шкали бусолі, а також сітку, цілину і мушку монокуляра можна підсвічувати, тому прилад придатний для роботи в нічний час.

Основні характеристики:

Оптичні:

Збільшення - 8х

Поле зору (без перископа і з перископом) - 0-83 (5 )

у лінійній мірі - 87 м

на дальності - 1000 м

Діаметр вхідної зіниці - 22 мм

Діаметр вихідної зіниці - 2,8 мм

Видалення вихідної зіниці від останньої лінзи окуляра - 2,5мм

Конструктивні:

Перископічність - 350 мм

Межі виміру кутів:

горизонтальних - 60-00 (360 )

вертикальних - ±3-00 (±18 )

Ціна розподілу кутомірних шкал сітки (у поле зору монокуляра) - 0-05

Ціна розподілу кульового рівня - 0-03

Вагові:

Бусолі - 2,5 кг

Перископа - 0,6 кг

Бусолі з приналежністю у футлярі - 4,1 кг

Триноги - 3,4 кг

Комплекту освітлення - 1,41 кг

Перископа у футлярі - 1,51 кг

Всього комплекту - 10,4 кг

Комплект приладу ПАБ-2 складається з:

1) Бусолі;

2) Перископа;

3) Триноги;

4) Футляра бусолі;

5) Футляра перископа;

6) Комплекту освітлення (надалі іменованого «Освітленням»);

7) Технічний опис, формуляр (зберігаються у футлярі бусолі) комплект індивідуальний (зберігається у футлярі бусолі й у торбі освітлення).

Бусоль і перископ укладаються в металеві (дюралюмінієві) футляри. На футлярах бусолі і перископа є плечові ремені і металеві скоби для кріплення футлярів на поясному ремені.

Будова ПАБ:

Бусоль складається з таких основних частин:

1)Вертикальної вісі-шестерні (основної шестерні)з кульовою пятою;

2)Основа з корпусом, настановного черв'яка й орієнтир-бусоллю;

3)Черв'ячного колеса з внутрішньою трубчастою віссю;

4)Верхньої частини.

1-кульова п’ята;

2-вісь;

3-ричажна рукоятка;

4-основа;

5-черв'ячне колесо;

6-черв'як;

7-черв'ячне колесо;

8-кульовий рівень;

9-ексцентрик;

10-ричажна рукоятка;

11-рукоятка;

12-черв'як;

13-ексцентрик;

„Б”- черв'ячне колесо;

 

Рис.8 Кінематична схема бусолі з перископом

 

Вертикальна вісь-шестерня (основна шестерня ) із кульовою пятою

На вертикальній вісі-шестерні зібрані всі механізми бусолі. До нижньої частини вісі прикріплена кульова п'ята для установки і закріплення бусолі в чашці на тринозі.

На стовщеній частині осі нарізане черв'ячне колесо.

Вертикальна вісь-шестерня з кульовою п’ятою, корпус настановного черв'яка з основною шестернею й орієнтир-бусоль складають нижню частину бусолі, що після орієнтування приладу залишається нерухомою.

Основа з корпусом настановного черв'яка й орієнтиром-бусолі

Основа - об'єднує частини, що під час роботи повинні бути орієнтовані по магнітному меридіані.

Основа бусолі надягнута навісь-шестерню з черв'яком сполучено з черв'ячним колесом вісі-шестерні. При обертанні круглої ручки черв'яка останній обкатується по зубцях колеса і змушує основу повільно обертатися. При натисканні на підйомну ручку черв'як розчіплюється з черв'ячним колесом, після чого основу можна вільно повернути на будь-який кут.

Основа має прилив у виді коробки, на якій поверх нанесені букви , що відповідають північному і південному полюсам магнітної стрілки. До приливу знизу кріпиться орієнтир-бусоль .

Орієнтир-бусоль призначена для орієнтування перископічної бусолі по магнітній стрілці, являє собою довгасту коробку, приєднану знизу до приливу корпуса настановного черв'яка.

Склад:

1) коробка з острієм шпиля та пластинами з ризиками (індексами);

2) магнітна стрілка з агатовим підп'ятником та вантажем;

3) пластинчаста пружина;

4) гвинт гальма з захисним важелем;

Магнітна стрілка агатовим підп'ятником спирається на гвинт-голку, встановлену в середній частині дна орієнтира-бусолі. На південному плечі магнітної стрілки є спеціальний вантаж для зрівноважування її в горизонтальній площині в залежності від географічної широти місця застосування приладу.

Черв'ячне колесо з внутрішньою трубчастою віссю

Черв'ячне колесо має форму стакана з внутрішньою трубчастою віссю і зубцями, розташованими по верхньому зовнішньому краї, закріплено чотирма гвинтами поверх на основі.

На нижній частині черв'ячного колеса закріплена стопорними гвинтами бусольна шкала (груба) і вільно надягнута кутомірна шкала (груба). Кутомірна шкала утримується від повороту гальмуючим кільцем, що виключається підйомною ручкою.

Окружності бусольної і кутомірної шкал (грубих) розділені кожна на розподіли. Парні розподіли оцифровані. На бусольній шкалі оцифровка розподілів зростає в напрямку прямування годинної стрілки, якщо дивитися поверх; на кутомірній – в оберненому напрямку. Розподіли на шкалах відраховуються проти покажчиків, закріплених на верхній частині бусолі.

Покажчик для бусольної шкали відзначений буквою «Б», для кутомірної - буквою «У».

На кутомірній шкалі нанесені точки для визначення синусів кутів.

Штрихи і цифри заповнені на бусольній шкалі чорною фарбою, на кутомірній - червоною.








Дата добавления: 2014-12-24; просмотров: 1491;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.049 сек.