Дія противіткатних пристроїв

При відкаті:

При пострілі разом зі ствольно-затворною групою відкочуються циліндри ПВП. Штоки нерухомі. Рідина, що знаходиться в циліндрі ТОЧ між поршнем і ущільненням штока, проходить крізь отвори у голівці штока і далі по двох напрямках. Основна частина рідини проходить через кільцевий зазор між веретеном і регулюючим кільцем - у запоршневу частину циліндра.

Менша частина рідини піде між веретеном і внутрішньою поверхнею штока, відсуне сорочку модератора, стискаючи пружину, і крізь чотири отвори у веретені заповнить порожнину штока.

Енергія руху частин, що відкочуються, поглинається за рахунок гідравлічного опору рідини пробрискування крізь зменшуваний при відкаті зазор між регулюючим кільцем і веретеном гальма відкату.

Одночасно в накатнику: шток з одним поршнем, що плаває - нерухомі, а циліндр з іншим поршнем, що плаває - відкочується. Зі зменшенням обсягу робочої порожнини тиск у ній підвищується, накопичується енергія, що витрачається при накаті відкатних частин гаубиці.

При накаті:

Стиснене повітря (азот) у циліндрі накатника, прагнучи розширитися, давить на поршень, що плаває, а крізь рідину в порожнині, що ущільнює - на дно циліндра, змушуючи циліндр переміщатися вперед, а з ним - і відкатні частини - у вихідне положення.

При цьому, у гальмі відкатних частин рідина, що знаходиться між поршнем і зовнішньою склянкою компенсатора перетікає в передню порожнину циліндра через що змінюється кільцевий зазор між веретеном та регулюючим кільцем.

Сорочка модератора під дією пружини ( і тиском рідини) зміщається до упора в буртик веретена і перекриває отвору у веретені. Тому рідина з замодераторної порожнини пробрискується лише крізь канавки перемінної глибини на внутрішній поверхні штока. Опір рідини пробрискуванню через ці канавки забезпечує гальмування накату.

При інтенсивній стрільбі при збільшенні обсягу рідини в гальмі відкату надлишок рідини перетікає в порожнину компенсатора крізь калібрований отвір, відсуваючи внутрішню склянку і стискаючи пружину.

При зниженні темпу стрільби й остиганні рідини вона буде витіснятися з порожнини компенсатора ( у паузах між пострілами).

Незначне перетикання рідини з циліндра гальма відкатних частин у порожнину компенсатора і назад буде відбуватися й у процесі відкату - накату, але через малий час цього процесу і великого гідравлічного опору перетикання рідини крізь малий отвір практично не впливає на роботу гальма відкатних частин.

 

Учбове питання № 3: Призначення і особливості будови ствольно-затворної групи

 

Склад ствольно-затворної групи: ствол, казенник, надульні і наствольні пристрої, затвор.

Ствол - моноблок перемінного перетину має циліндричну ділянку для напрямку руху ствола в колисці при відкаті і накаті.

На дуловій частині труби є три циліндричних отвори. Перші два - для установки кожуха ресивера ежекторного пристрою і третій - для кріплення дулового гальма.

На другому стовщенні ствола - по окружності до осі каналу розташовані шість різьбових отворів під сопла.

Копір (знизу на казенника) - для включення блокування ручного спуска при відкаті.

Штир запресований у паз казенника служить для запобігання повороту ствола до колиски в період відкату - накату.

До ствольних деталей і вузлів відносяться:муфта, для з'єднання ствола з казенником, ежекторний пристрій - для продування каналу ствола після пострілу і зменшення загазованості бойового відділення САУ. Ежекторний пристрій зібраний на дуловій частині труби і складається з:кожуха;гайки;двох півкілець;шпонки;гребінки з двома болтами;двох кульок;шести сопів;кілець (для обтюрації);фланця.

 

Учбове питання № 4: Заходи безпеки при експлуатації 2С1

При роботі з гаубицею і боєприпасами до неї необхідно знати і строго дотримувати правила експлуатації і дійсні вимоги по заходах безпеки.

До роботи з гаубицею допускаються тільки лиця, що попередньо вивчили матеріальну частину, правила експлуатації гаубиці і заходи безпеки.

Гаубиця завжди повинна міститися в постійній бойовій готовності, що визначається справною роботою всіх механізмів, наявністю і справністю запасних частин та інструмента.

При роботі з гаубицею необхідно строго дотримувати наступних заходів безпеки:

На марші забороняється:

- усувати несправності і проводити огляди гаубиці при русі 2С1, чи на зарядженій гаубиці при включеному електроживленні;

- робити марш із незакріпленою по-похідному чи з зарядженою гаубицею;

- залишати снаряд або гільзу на лотку механізму досилання при похідному положенні 2С1, а також у момент пострілу.

Під час стрільби необхідно:

- при заряджанні гаубиці і здійсненню постріла строго виконувати вимоги правил стрільбі;

- при заряджанні гаубиці вручну, особливо при стрільбі на великих кутах узвишшя, досилати снаряд у зарядну камеру ствола енергійно, щоб уникнути осідання снаряда;

- при стрільбі вести спостереження за станом і роботою механізмів гаубиці і при виявленні несправностей стрільбу припинити та усунути несправності;

- при стрільбі на зменшених зарядах витягнуті з гільз пучки пороху, видаляти з САУ та покласти в спеціальну шухляду;

- розряджати гаубицю лише пострілом;

- після інтенсивної стрільби з гаубиці не вигвинчувати заливні пробки гальма відкатних частин до остигання ПВП.

Категорично забороняється:

- при зарядженій гаубиці висуватися за огородження в зону руху відкатних частин;

- залишати заряджену гаубицю при значно нагрітому попередніми пострілами ствола (гаубицю розрядити пострілом);

- вибивати снаряд зі ствола;

- вкладати черговий снаряд (гільзу з зарядом) на лоток механізму досилання при зарядженій гарматі.

Під час технічного обслуговування:

- при чищенні каналу ствола розчином РЧС необхідно враховувати, що він отруйний, і берегти очі, а після чищення ретельно вимити руки, використаний розчин злити в спеціально вириті ровики;

- при кутах узвишшя гаубиці забороняється від'єднувати ПВП від колиски і стравлять тиск повітря (азоту) з накатника.

 








Дата добавления: 2014-12-24; просмотров: 984;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.