Склад і організаційна структура військ зв`язку Сухопутних військ.

За виконуваними завданнями, війська зв'язку ( з'єднання ,військові частини,

підрозділи зв'язку) поділяються на :

- вузлові з'єднання (військові частини, підрозділи) зв'язку ,

- лінійні з'єднання (військові частини, підрозділи) зв'язку ,

- лінійно-вузлові військові частини (підрозділи) зв'язку ,

- територіальні з'єднання (військові частини, підрозділи) зв'язку,

- військові частини (підрозділи) автоматизації управління військами,

- військові частини (підрозділи) фельд'єгерсько-поштового зв'язку,

- військові частини (підрозділи) контролю безпеки зв'язку і АУВ,

- військові частини (підрозділи, підприємства) технічного

забезпечення зв'язку і АУВ,

- наукові установи,

- військово-навчальні заклади, навчальні військові частини

підрозділи).

 

Вузлові з'єднання (військові частини, підрозділи) зв'язку призначені для нарощування (розгортання) та експлуатації вузлів зв'язку пунктів управління, які призначені для забезпечення обробки, зберігання і засекречування інформації та розв`язання інформаційних і розрахункових задач, а також виконання завдань з інформаційного обміну та автоматизації процесів управління військами в інтересах посадових осіб пунктів управління. Ці з'єднання (військові частини, підрозділи) зв'язку включають сили і засоби зв'язку та автоматизації управління, які розташовуються (розгортаються) на пункті управління та є складовою частиною командного пункту (ПУ), запасного командного пункту ЗКП), пункту управління логистикою (ПУЛ), допоміжного пункту управління ДПУ) та інших пунктів управління.

Лінійні з'єднання (військові частини, підрозділи) зв'язку призначені для ро згортання і експлуатації польових ліній зв'язку, опорних і допоміжних вузлів зв'язку, які утворюють польову опорну мережу зв'язку, яка використовується і розгортається в інтересах об`єднань, з`єднань, частин, що виконують завдання на даній території (смузі, районі ) і призначена для утворення каналів передавання (трактів) та їх розподілу між вузлами зв'язку пунктів управління.

Лінійно-вузлові військові частини (підрозділи) зв'язку призначені для розгортання і експлуатації польових ліній зв'язку, опорних і допоміжних вузлів зв'язку та вузлів зв'язку пунктів управління. Ці військові частини (підрозділи) зв'язку виконують функції як вузлових так і лінійних частин (підрозділів).

Територіальні з'єднання (військові частини, підрозділи) зв'язку призначені для експлуатації та відновлення ліній і вузлів зв'язку стаціонарного компоненту системи зв'язку і АУВ, який використтовується в умовах повсякденної діяльності військ, при підготовці та веденні операцій (бойових дій). Він включає стаціонарні вузли (штабів, захищених та незахищених пунктів управління), центри (групи) АУВ Генерального штабу, тилу і озброєння МО, видів Збройних Сил, оперативних командувань, комутаційні центри загального користування, лінії військового зв`язку та орендовані канали і тракти мереж ЄНСЗ України.

Військові частини (підрозділи) автоматизації управління військами призначені для експлуатації (розгортання) засобів автоматизації центрів АУВ, обчислювальних центрів Генерального штабу, штабів видів Збройних Сил, оперативних командувань в місцях їх постійної дислокації або в польових умовах. для забезпечення автоматизованого збору, обробки, зберігання даних, їх пошуку і надання посадовим особам органів управління, рішення інформаційих і розрахункових завдань.

Військові частини (підрозділи) фельд'єгерсько-поштового зв'язку розгортають мережу фельд'єгерсько-поштового зв'язку, яка призначена для приймання, обробки і доставки бойових документів, всіх видів секретних і поштових відправлень, періодичних друкованих видань в системі управління військами (силами) та упаковок із секретною технікою, а також здійснення поштового обслуговування особового складу. Вона складається з вузлів, станцій, обмінних пунктів, засобів доставки (автомобілі, бронетранспортери, мотоцикли, вертольоти, літаки та ін.).

Військові частини (підрозділи) контролю безпеки зв'язку і АУВ призначені для виявлення і вжиття заходів щодо припинення порушень встановлених режимів роботи технічних засобів зв'язку і автоматизації, мереж та вузлів різного призначення; контролю за виконанням вимог щодо радіо маскування, користування апаратурою засекречування і правил прихованого управління військами; дотримання правил обробки, передавання та збереження інформації в системі зв'язку і АУВ; вирішення окремих завдань із забезпечення електромагнітної сумісності та пошуку джерел радіоперешкод, а також контролю по забезпеченню безпеки з обміну інформацією, обробки та збереженню. Ці частини (підрозділи) розгортають систему контролю безпеки зв'язку і АУВ як елемент СЗ і АУВ, яка включає: вузли, пункти та групи контролю безпеки зв'язку і АУВ. Накопичена інформація з контролю безпеки зв'язку і АУВ обробляється на пункті управління зв'язком та АУВ для вжиття відповідних заходів щодо усунення виявлених недоліків.

Військові частини (підрозділи, підприємства) технічного забезпечення зв'язку і АУВ призначені для забезпечення військ зв'язку технікою зв'язку і автоматизації, експлуатаційними матеріалами, іншим майном зв'язку і автоматизації, а також відновлення (ремонту) засобів зв'язку і автоматизації при їх пошкодженнях. До них відносяться ремонтні заводи (“Центральний ремонтний завод засобів зв'язку “м.Київ, “2-й ремонтний завод засобів зв`язку” м. Бережани Тернопільської обл.), бази ремонту і зберігання, ремонтно-відновлювальні частини і підрозділи, склади та ремонтні майстерні зв`язку.

Наукові установи призначені для організації і безпосереднього здійснення всіх видів та форм наукової і науково-технічної діяльності з актуальних проблем військового зв'язку та автоматизації управління військами.

Військово-навчальні заклади, навчальні військові частини (підрозділи) призначені для підготовки офіцерів, прапорщиків (мічманів) і молодших фахівців військ зв'язку. Підготовка офіцерів тактичної ланки управління для Сухопутних військ здійснюється у Військовому інституті телекомунікацій та інформатизації Національного технічрого університету України “КПІ” (ВІТІ ”КПІ”) та Полтавському військовому інституті зв`язку (ПВІЗ); для Повітряних Сил- в Харківському університеті Повітряних Сил ; для Військово-Морських Сил- в Севастопопьському військово-морському інституті. Для оперативно-тактичної ланки управління і вище фахівці зв`язку готуються в Національній академії Оборони. Молодші спеціалісти зв`язку готуються в навчальному центрі військ зв`язку та в навчальних частинах видів Збройних Сил і Оперативних командувань.

Організаційно Сухопутні війська поділяються на підрозділи, частини, з`єднання, об`єднання. До яких відносяться:

 

ПІДРОЗДІЛ ЧАСТИНА З’ЄДНАННЯ ОБ’ЄДНАННЯ
Відділення Розрахунок Екіпаж Взвод Рота Батарея Батальйон Дивізіон Окремий батальйон Полк Бригада Дивізія Армійський корпус Оперативне командування
                   

 

Організаційно війська зв'язку складаються з бригад, полків, батальйонів, вузлів, центрів, рот, відділень, взводів, пунктів, груп, станцій, заводів з ремонту засобів зв'язку і автоматизації, баз з ремонту і зберіганню засобів зв'язку і автоматизації, складів зв'язку, наукових установ і навчальних закладів.

Війська зв`язку розгортаються, щоб забезпечити управління військами в тактичній, оперативно-тактичній, оперативній, стратегічній ланках управління (ЛУ).

До стратегічної ЛУ відноситься Міністерство Оборони , Генеральний штаб.

До оперативної ЛУ відноситься Об`єднане ОК, командування видів ЗСУ.

До оперативно-тактичної ЛУ Сухопутних військ відносяться управління оперативних командувань (територіальні управління) та управління АК.

До тактичної ЛУ відносяться з`єднання , частини та підрозділи Сухопутних військ.

Всебічна підготовка СЗ і АУВ та військ зв’язку до виконанн поставлениих завдань являє собою комплекс заходів, які проводять начальники зв’язку ОУ зв’язку і АУВ (управління, відділи зв’язку та автоматизації), командири і штаби з`єднань та військових частин зв’язку всіх ланок управління ЗСУ до їх застосування у воєнний час

Всебічна підготовка системи зв’язку і АУВ та військ зв’язку здійснюється завчасно в мирний час, а також безпосередньо при переведенні військ (сил) у вищі ступені бойової готовності та у воєнний час. Завчасна і безпосередня підготовка систем зв’язку іі АУВ та військ зв’язку проводиться у відповідності з наказами, директивами і розпорядженнями Міністра оборони, начальника ГШ, командувачів і штабів ЗС та ОК, начальників родів військ, спеціальних військ, командирів і штабів з`єднань (військових частин) зв’язку та відображається в мобілізаційних та інших документах по зв’язку і АУВ.

. Відповідальність за підготовку системи зв’язку і АУВ та військ зв’язку, їх підтримання в постійній бойовій і мобілізаційній готовності покладається на начальника зв`язку Збройних Сил, начальників видів Збройних Сил, ОК, АК, командирів і штаби з`єднань, військових частин і підрозділів зв`язку.

 

 

СТРУКТУРА ОРГАНІВ ВІЙСЬКОВОГО УПРАВЛІННЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ
ЛАНКА УПРАВЛІННЯ
ТАКТИЧНА ОПЕРАТИВНО- ТАКТИЧНА (СВ) ОПЕРАТИВНА СТРАТЕГІЧНА
Підрозділ Частина З’єднання Управління АК Управління ОК (територ. управління) Об’єднане ОК Командування СВ Командування ПС Командування ВМС Генеральний штаб ЗС Міністерство оборони ЗС
                     

 

 

Завчасно у мирний час створюється і удосконалюються стаціонарні та плануються до розгортання польові компоненти системи зв’язку і АУВ з урахуванням їх призначення, прийнятої структури управління військами (силами) дислокації військ, а також особливостей їх застосування.

Підготовка системи зв’язку і АУВ та військ зв’язку включає:

1. Побудову і облаштування вузлів зв`язку захищених ПУ, стаціонарних опорних та допоміжних ВЗ, ВЗ гарнізонів і військових містечок, радіоцентрів, станцій супутникового зв`язку, кабельних радіорелейних, тропосферних ліній зв`язку і ліній прив`язки та інших елементів стацірнарних компонентів.

2. Вирішення питань з передаванням (прийманням) каналів в райони призначення (оперативного розгортання) військ (сил) з мережі зв`язку загального користування ЄНСЗ в інтересах системи зв’язку і АУВ ЗСУ.

3. Укомплектування, в першу чергу, з`єднань і військових частин зв`язку

постійної готовності особовим складом, оснащення їх засобами зв`язку і

втоматизації.

4. Накопичення резерву засобів зв`язку і автоматизації та їх розосередження.

5. Створення необхідних угрупувань військ зв`язку, їх доцільне розміщення.

6. Підтримання стаціонарного компонента системи зв’язку і АУВ та військ зв’язку у високій бойовій готовності.

7. Планування та здійснення заходів щодо організації зв`язку і АУВ в операціях початкового періоду війни та при мобілізаційному розгортанні військ.

8. Проведення систематичних тренувань особового складу на елементах системи зв’язку і АУВ.

9. Оперативну, бойову, мобілізаційну і гуманітарну підготовку ОУ зв’язку і АУВ, командирів, штабів і особового складу військ зв’язку.

10. Створення ОГ і воєнних комендатур для управління ЄНСЗ у особливий період.

 

Підготовка офіцерів кадру здійснюється у військово-навчальних закладах Міністерства оборони України, а офіцерів запасу – в цивільних навчальних закладах. Підготовка прапорщиків здійснюється в школах прапорщиків, а молодших спеціалістів – у навчальних центрах, навчальних військових частинах та з`єднаннях і військових частинах зв`язку.

Відновлення втрат з`єднань, військових частин (підрозділів) зв`язку може здійснюватись за рахунок маршового поповнення і поставок засобів зв`язку і автоматизації самостійними партіями, або створенням і направленням до діючих військ сформованих частин, підрозділів і екіпажів з відповідною технікою. В окремих випадках може бути застосований і змішаний спосіб.

 








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 2835;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.