Шкіра птахів та її похідні

На відміну від ссавців, шкіра птахів у своїй будові має ряд особли-востей. Так, вона тонка та суха через відсутність у ній сальних та по-тових залоз, винятком є копчикова залоза, а також залоза зовнішнього слухового проходу.

Похідні шкіри птахів: пір 'я, рогові чохли дзьоба, шпори тпа кігтпі, луска на кінцівках; виростпи шкіри — гребінь, боргдка, сережки, корали. Товщина шкіри значного розвитку досягає лише на підошві та в між-пальцевих перетинках.

У різних сільськогосподарських птахів епідерміс шкіри відрізня-ється своєю товщиною. Так, у курей його товщина 85-90 мкм, у гусей 25-30 мкм. Власне шкіра складається із поверхневого (сосочкового) та глибокого (сітчастого) шарів і в різних частинах тіла її товщина ста-новить 300-590 мкм. Поверхневий шар у шкірі рептилій не утворює сосочків, за винятком пірйових. Поверхневий шар має добре розвине-ну судинну систему у вигляді мікроциркуляторного русла. Глибокий шар складається із щільної волокнистої сполучної тканини і містить пірйові фолікули, м'язи фолікулів та судини.

Межа між глибоким та підшкірним шаром шкіри утворена елас-тичною пластинкою. Підшкірний шар містить пухку сполучну тка-нину, у ній багато жирових клітин, що характерно для підшкірного шару відгодованих гусей та качок. Жирові депо в різних місцях під-шкірного шару досягають значних розмірів у вигляді запасних жиро-вих подушок.

Перо має стрижень і віяло. Стрижень складається з очини і стебла. Віяло утворене гілками, що відходять від стебла у протилежні боки. Від гілок відгалуджуються промені, які з'єднуюються гачечками і фор-мують пластинку. Пера бувають контурні і пухові. Перші вкривають майже все тіло птахів. Пухове пір'я дрібніше, розміщене під контурним і забезпечує збереження сталої температури тіла.

Гребінь - складка шкіри, активний орган теплорегуляції.

Луска - рогове утворення шкіри, яке вкриває тазові кінцівки.

Дзьоб - рогове утворення наддзьобка і піддзьобка, має велику кіль-кість нервових закінчень.


В.П. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пилипенко Цитологія, гістологія, ембріологія








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 3746;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.