Види слідів ніг і їх значення у розслідуванні злочинів.

Сліди ніг і взуття— це відбитки морфологічних особ­ливостей будови ніг, шкірного рельєфу (або рельєфу підошви взуття). Види слідів ніг (взуття) поділяються на об'єм­ні (утворюються на поверхні ґрунту) і поверхневі (видимі, невидимі), статичні та динамічні. Об'єктом трасологічного дослідження можуть бути сліди ніг людини, сліди взуття і доріжка слідів.

Сліди босої ноги бувають об'ємні й поверхневі; в них виділяють пальці, плюснову частину, звід і п'ятку. На по­верхні ступні розташовані папілярні лінії, які утворюють певні візерунки. За статичними слідами босої ноги можна встановити особу, яка їх залишила.

На місці події може бути виявлено одиночний слід або кілька послідовно залишених слідів ніг чи взуття (рис. 5). Доріжка слідів ніг — це група слідів ніг людини, яка скла­дається з кількох (три і більше) послідовно розташованих відбитків босих ніг або взуття (рис. 6). Елементи доріжки слідів ніг: лінія напрямку руху; лінія ходьби; довжина кро­ку; ширина кроку; кут розгортання стопи. Доріжка слідів ніг має діагностичне значення (дозволяє дійти висновку про напрямок, швидкість і характер пересування, зріст, стать, фізичний стан і приблизний вік, фізичні вади).

Криміналістичне значення трасологічних слідів полягає у їх інформаційно-доказовому потенціалі, що сприяє встановленню окремих складових механізму злочину під час розслідування у справі.

У процесі реалізації інформаційно-доказового потенціалу джерел інформації про злочин, значну групу її засобів складають трасо логічні експертизи. Сліди та результати їх трасологічних досліджень мають велике значення для розкриття, розслідування злочинів, установлення істини в справі. Це сприяє встановленню всіх обставин, які підлягають доказуванню в справі,

Криміналістичне значення слідів ніг pаскpивается вже на самому початку огляду місця події і визначають можливість їх використання для Встановлено фактичних обставин злочину, що розслідується. Для успішного пошуку слідів ніг і взуття для розшуку злочинців необхідно вміти відшукувати сліди на місці події, встановлювати їх зв'язок з подією злочинів, робити по них висновки щодо ознаків взуття та особливості ходи .








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 3337;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.